Er kærligheden under pres?

Det spørgsmål er der virkelig mange medier der beskæftiger sig med for tiden. Hvis du spørger mig kommer det vel lidt an på, hvordan man ser på det. For nok har vi høje skilsmisserater og mange danskere lever alene på matriklen. Men aldrig har så mange søgt kærligheden og tosomheden som i disse dage.  Der er nok heller aldrig blevet talt, debateret og diskuteret så meget kærlighed og længslen efter den som nu. Kærlighed og alt hvad der relaterer sig til LOVE er totalt hot stuff og big business i vores tid.

Med hjælpemidler som datingapps og -sites, sociale medier, running dinners og datingcoaches og det faktum at så mange danskere er single burde det jo være nemt nok at finde sig en kæreste. Men det er svært….Der er virkelig mange mænd og kvinder, der gerne vil, men ikke kan finde sig en at dele livet med. Det må jo betyde, at der er masser af kærlighed at hente derude, det er matchingdelen, der er svær for mange singler. Ligegyldig hvor hårdt de lægger sig i datingselen, sker det ligesom bare ikke. Når der nu ikke er mangel på kærlighed i datinguniverset, er det måske nærmere den måde, vi leder efter den på, og de forventninger vi tager med os, når vi dater, der sætter kærligheden under pres.

Som single og hungrende efter tosomheden tænker vi, at når vi nu ikke lige møder en i baren eller andre steder i den virkelige verden, må vi jo selv gøre noget aktivt for at finde den. Så vi melder os på alle mulige datingsites og swiper folk til høre og venstre på vores smartphones. Misforstå mig ikke jeg er all in på, at man skal tage affære i sit eget liv og i et flydende moderne samfund, hvor det meste handler om, at optimere og spare tid giver det også god mening at benytte sig af diverse services. For forvirringen mellem kønnene er total og sandsynligheden for, at man får sig en date på smartphonen er større end i vinbaren.

Men! Når der går projekt i at finde kærligheden, og vi lader sig styre af apps og datingprofiler, så sker der altså noget med os, som efter min mening ikke nødvendigvis øger oddsne for at man finder en at dele livet med. Vi skal, når vi benytter os af datingapps og -sites være opmærksomme på, at vi i vores søgen efter at afdække hvad vi vil have og ikke have i en potentiel partner opbygger indre ligegyldige, overfladiske tjeklister som kan lyde noget i stil som følgende: “han har 3 børn, hun har for små børn, han har ingen børn, han går med hat, han er kun elektriker, hun var kedelig, hun var for vild, han trænede for meget, hun trænede for lidt, han træner slet ikke, hun gik til pileflet, han gik til ingenting, han arbejdede for meget, han arbejdede for lidt” seriøst! Jeg har selv sagt eller hørt alle overstående eksempler… Lige med undtagelse af pileflet… Når vi så er færdige med vores detaljerede tjeklister, topper vi dem op med en selviscenesættelse, der kunne være en Paradise Hotel deltager værdig. Og i processen mister vi os selv, fordi vi ikke kan leve op til den virkelighed, vi selv har konstrueret. Vi bliver uautentiske og stiller urealistiske krav og swiper folk ud til siden bare fordi de har et sløjt profilfoto eller den forkerte hobby. Duer ikke duer ikke…

Når du selv har tjeklister, så kan du nok være ganske så sikker på at den mand eller kvinde du går rundt om søerne med på din næste Tinderdate også har det. Så I møder hinanden til et kort og effektivt møde i bedste projektlederstil med tjeklister der skal krydses af og evalueres i stedet for med åbne hjerter, rummelighed, tålmodighed og nysgerrige hjerner. Når så magien udestår og ingen af jer føler noget særligt går I videre til næste date med samme tjeklister og sådan har jeg selv og mange jeg kender spenderet søndag efter søndag. Alt sammen idet vi bildte os selv og hinanden ind var søgen efter kærlighed, men det er ikke kærlighed man søger hvis man har tjeklisterne med i baglommen. Det er drømmen om det perfekte liv uden bump eller skæve indslag noget nemt, pænt og bekvemt som passer lige ind i det liv vi selv lever – kærligheds convenience leveret til døren af din iphone. Det lyder pænt perfekt og kedeligt, og det er det også, for med den tilgang kan man være sikker på al passion er kvalt og sat til side til fordel for praktikaliteter, trivialiteter, usikkerhed og en skæv opfattelse af hvad kærlighed egentlig er…

Når vi vender vrangen ud på kærligheden så hårdt at det bliver til et projekt overhovedet at få øje på den, og vi kategoriserer og katalogiserer hinanden går energien i hovedet i stedet for i hjertet og ned mellem benene, fra at være en følelse til at være et sted hvor begge parter skal præstere og leve op til en masse forventninger og konstruerede drømme, i stedet for bare at være easy going og den sjoveste, skæveste, skønneste udgave af os selv.

Jeg undererkender ikke datingapps og sites det er mega smart at man kan møde nye mennesker når nu det er svært in real life. Men tænk over det næste gang du swiper … Eller lad være med at swipe i en periode, bare som et lille eksperiment du kan jo altid hoppe på Happn eller Tinder igen… Hæng dine tjeklister, krav og forventninger hjemme på knagen i gangen, og kig op og helst i øjnene på de mennesker af kød og blod du omgiver dig med. Lad dit kærlighedsliv være lidt mere op til tilfældighederne for du finder den ikke nødvendigvis ved at være handlekraftig og kontrollerende men ved åbenhed og nysgerrighed, det skulle gerne bare være let, sjovt og autentisk. Så når du nu går på din næste date, og der er den mindste gnist og spas i luften, så gi det lige en chance mere også selv om han har den forkerte hat på, for langt skæg eller hun kom til at sige noget skørt, eller hun rent faktisk går til pileflet. Og hvis du ikke lige står med en date i kalenderen, opdager du måske, at der står en helt fin udgave, af en der kan gøre dig allermest lykkelig lige ved siden af dig i køen til iskiosken med hængekasser eller bearnaisepatter… Eller måske du sku tage at lade dig snave i gulvet af din bedste ven… Det kan altså klart anbefales.

Bare glem tjeklisterne! Du har alligevel ingen baglomme i bikinitrussen eller badeshortsene til at have dem i…

It´s only love give it away!

M

 

2 Kommentarer

 • anja olsen siger:

  Fint indslag og meget aktuelt. Kærligheden har trange kår i denne tid. Jeg er overbevidst om, og nu generaliserer vi, ligesom du selv i ovenstående skriv, at langt de fleste mænd og kvinder er bange for arbejdet med kærligheden. Mange “Shopper” rundt på datingsites og swiper væk i et væk, fordi det er den første tid, der er så spændende og forførisk, men når forelskelsen tåget slør har lagt og der skal arbejdes på forholdet, så bliver alle tjeklisterne hevet frem fra lommen.

  Vores kulturelle tid kalder på quick fix, også når det handler om kærlighed. Er han eller hun en 3,4,5 eller 6 stjernet person? Hvad får jeg ud af det? Hvad er der til mig? Glæden er afløst af fornøjelsen, som er nem at tilfredsstille og kalder på quick fix, hele vores kultur er et stort fornøjelses barometer. Glæden har lige så trange kår som kærligheden, for der skal arbejdes på begge dele i bevidste valg og her handler det om et sejt træk og det kalder vores tid ikke på. Desværre. For i arbejdet med kærligheden vokser begge partere, gennem livets op og nedture, begivenheder i familien, samfundet og på arbejdspladsen. Og så er der desværre rigtig mange mennesker der mener, at en kæreste skal fylde noget ud i sjælen, som evt. stammer fra ar i barndommen eller andre sider i personen, som ikke er i bevidstheden og ikke er arbejdet med. Så er det nemmere at lave en Tinder profil, flirte og date og være med på bølgen af smid væk, når fornøjelsen er tilfredsstillet.

  Langsommeligheden, glæden og kærligheden klæder hinanden, men er sat ud af spillet til fordel for likes, fornøjelse og mig kultur.

  Det var egentlig bare det jeg ville sige.

 • Maria Helgstrand Maria Helgstrand siger:

  Kære Anja
  Super spændende betragtninger. Og hvor er det rigtigt, at vi snyder os selv, når vi shopper rundt, i stedet for at i det mindste prøve at kæmpe os igennem svære tider i livet. Om det er kærestsorger eller bare livskriser generelt, så har vi det med, at ville flygte og med flugten udebliver alt det gode der kommer med, når man får rejst sig op og er kommet videre. Jeg håber og fornemmer lidt, at vi går en tid i møde, hvor det at acceptere livet og kærligheden som det er, med både op og nedture er på vej. I så fald får kærligheden bedre kår – hold kæft det ku være dejligt!
  Rigtig fantastisk nytår til dig og tak for at du læser med 😉
  KH M

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *