Jeg lurer på andre kvinders nøgne kroppe…

Min overskrift ka måske virke en kende clickbateagtig… Men det er sandt, jeg tjekker andre kvinders nøgne kroppe ud og har altid gjort det. I svømmehallen er det allerbedst, der hvor alle forskellige aldre og typer mødes, i fitness.dk i Adelgade er det værst, for der ligner alle for det meste hinanden, eller også vil de gerne ligne hinanden og procentdelen af plastikbabser og vaskebræt kan næppe være udtryk for en gennemsnitlig dansk kvindekrop…

Før kiggede jeg nysgerrigt på de nøgne kroppe, jeg stod i fællesbadet med i Østerbro svømmehal og til vinterbadning i Svanemøllen. Jeg kiggede efter alt mellem himmel og jord, tattoos, strækmærker og ar, deller og vaskebræt, langt og kort hår på både hoved og filet, alt der kunne fortælle en historie fangede min interesse på unge som ældre kvindekroppe. Og jeg lyttede til de ældre damer og deres sniksnak om børnebørn, til de yngre piger og deres hyr med det modsatte køn og indgroede hår i trussekanten. Og inde i min skrivehjerne digtede jeg historier, om hvilket liv de lever og har levet, hvilke fabelagtige og mindre fabelagtige ting de har været igennem og skal igennem.

Og det ærgrede mig, da jeg i sommer skulle tage bad på Roskilde og opdagede, at de havde skiftet fællesbadet i containeren ud med små klaustrofobiske brusekabiner. For kvinders bruse og -omklædningsrum er fulde af kærlighed og accept af hinandens forskelligheder, små flaws og skævheder. Et frirum hvor nøgenhed og uperfekthed bare er. Hvor man låner hårtørrere og hårbalsam på kryds og tværs, og hvor kjoler lynes op og ned på fremmede og skønhedstips og komplimenter uddeles med kyshånd. Et kvindeligt frirum uden forbehold og idealer og jeg ELSKER DET!

Men sidste onsdag tog jeg en aftenssvømmer med min dejlige veninde i Frederiksberg svømmehal, og imens vi stod og snik snakkede i badet, tog jeg mig selv i at stå og trække maven ind… Jeg har nemlig taget et par kilo på over de sidste par måneder og opdagede nu, at det der før var et kærligt kvindefrirum for mig, nu ikke var så frirumsagtigt alligevel. Ikke fordi der var nogen, der stod og pegede fingre, og fortalte mig at jeg havde taget på, men pga. min egen indre stemme.  Mit fokus gik fra at nyde min nøgenhed, frihed og kvindelighed med andre nøgne medsøstre til flovhed over min krop, og så var min hjerne lige også så uelskværdig, at knalde lidt skam oven i håndklædeturbanen også. Det var ikke andres idealer, men mine egne der gokkede mig i nøden tænkte jeg, og dog… For mine idealer kommer jo et sted fra. De kommer bla. fra et samfund, der fortæller mig og alle andre kvinder unge som ældre, at en åleslank ung stærk krop er mere elskværdig og succesfuld, end en med lidt flere former. Den fortæller mig, at det ikke må ses på min krop, at lige har rundet 40, og at den har født 2 stærke drengebørn, den fortæller mig at en åleslank toptrænet krop er mere sexy end en med lidt til både gården og gaden… Jeg ku blive ved…

Jeg har indtil i onsdags ikke troet, at alle de kropsundertrykkende, kedelige værdier jeg lige har remset op, gjorde indtryk på mig. Men det er jo soleklart nu, at det er fordi, jeg før levede op til vores tids kvindekropsideal – og det til fulde. For hvor jeg før havde 6 pack, kunne stå i planken i 6 min, havde en core så hård som var en professionel atlet værdig, og ku løbe en tier i en allerhelvedes fart. Har jeg nu en mere blød krop. En krop der ikke kun spiser omeleletter og kål til frokost, men også nyder en risotto både til hverdag og fest, en krop der hellere vil i yoga studioet, end ud og løbe intervaller til jeg kaster mine lunger op, og mine kæber låser sig af overanstrengelse. En krop der skriger på nydelse og lidt mere ro på, lidt mere sjov og lidt mindre kontrol og præstation. Selv om min fornuft fortæller mig, at min psyke aldrig har haft det bedre, at jeg aldrig har haft det bedre, så fucker min hjerne med mig, for den hundser med mig og fortæller mig, at jeg skal tilbage til min gamle krop. For der var jeg flottere, stærkere og lykkeligere. Men det passer virkelig ikke, jeg var flottere og stærkere kropsligt, men jeg var også en ulykkelig, controlfreak og -kriseagtig kvinde med en psyke sprød som en Marie kiks på et flisegulv (tak Michelle for det udtryk! Elsker det!)  Og nej nej! Jeg siger ikke at alle veltrænede, toptrimmede åleslanke kvinder er ulykkelige og kriseagtige skravl, der er bukket under for tidens kvindekropsidealer, men det var jeg.

nu vil jeg gå i svømmehallen på mandag, og jeg vil øve mig i at stå der under bruseren og lade være med at suge maven ind. Og jeg vil lade mig inspirere, af de kvinder som både har lidt til gården og gaden, og som bærer deres kroppe med den vildeste femininitet, sexethed og stolthed. Jeg vil lære, hvordan de gør det, hvordan de elsker deres krop, for jeg vil lære at elske min, om den så vejer 2, 10 eller 20 kg mere end den gør nu. Og jeg vil lære min hjerne ikke at fucke med mig, når jeg vælger yoga over løb, og kærligt minde min indre stemme om at stoppe med at gokke mig i nøden, så snart jeg sætter tænderne i en macaron og læberne til et champagneglas. Jeg vil insistere på, at leve et lykkeligt kvindeliv i en lykkelig kvindekrop, uanset om den er åleslank eller formet og kurvet, og jeg vil huske mig selv på, at lykke i livet og succes ikke handler om om man taber eller finder de famøse 5 kg.

Så ud over mit nytårsfortsæt om at danse mig igennem dette herrens år 2017, så vil og skal jeg også lære at elske min egen krop altid, også når den ikke er stærk som en okses og slank som en teenagers. Nogen der vil være med?

Happy Friday og dejlig weekend til jer alle – åleslanke som bulede og buttede – vi er alle yummy mummies…

M

10 Kommentarer

 • Maria siger:

  Jeg er med! Som du kan se har jeg været det længe…. Jeg plejer at sige, at jeg bliver rundere og rundere med alderen og mere og mere lykkelig. Fortsætter jeg sådan ender jeg som en meget stor granny, der giver nogle allerhelvedes gode kærlighedskram. MEN jeg står sgu også i svømmeren og trækker maven ind, og når jeg så gør det, så slår jeg BÅDE mig selv i hovedet mht de ekstra kilo, og i særdeleshed over at jeg ikke er tilfreds. Næste gang ranker jeg ryggen og lader maven hænge, I promise!

  • Heidi siger:

   Jeg er med! men skulle også nå de 40 og møde en sød ny kæreste med ro og sande værdier.
   Tænker tit på hvor ærgerligt det er at man ikke elskede og nød sin krop i de år hvor man var ung og sprød uden appelsinhud….
   Håber at kunne give mine små piger selvværd nok til at elske sig selv.
   Det er en virkelig dejlig fornemmelse at hvile i sin krop og være tilfreds med de altid lidt for tykke lår, som jo nu engang, uanset træning, ikke bliver som på en 20 cm højere model… den erkendelse har taget alt for mange år at nå til!

   • Maria Helgstrand Maria Helgstrand siger:

    Hej Heidi!
    Hvor sjovt! Har haft præcist samme tanke. Tænk hvis jeg havde været lige så glad for min krop den gang den var helt sprød he he … Men måske er det bare et bevis på, at det ikke er hvordan kroppen ser ud, der gør om man er tilfreds, men den modenhed og livserfaring man med tiden får, der gør det letter at acceptere end krop som den er hmmm…?
    Tak for dine tanker og for at du læser med 😉
    Ha en dejlig weekend!
    KH M

  • Maria Helgstrand Maria Helgstrand siger:

   uuuh granny og kærlighedskram det lyder sgu godt!!! Deal! Du ranker rygger jeg ranker ryggen og vi lader begge maverne hænge, mon ik vi på et tidspunkt får omprogrammeret vores hjerner til ik at tænke over det? Indtil da “fake it until you make it!!!” som Michelle plejer at sige 😉 Knus og fuck du er on fire for tiden!!! Så meget hep din vej girlfriend <3

 • Lotta siger:

  Jag är med! Alla dagar, överallt! Våra kroppar är härliga och som vi säger i BK (svensk kroppsterapi) “om du inte bor i din kropp var ska du då bo”
  Kram

  • Maria Helgstrand Maria Helgstrand siger:

   Tænkte på det samma i går Lotta … Jag skal jo bo i din hela mitt liv, æven om jag sækert kommer att flytta många gånger 😉 Stor kram
   M

 • Nanna siger:

  Så dejligt du tager det op… Dagen blive lige lidt bedre..

 • Kristina siger:

  Tænker på alle de smukke gamle kvinder der nøgent nød solens stråler inde hos “kvinderne” på Badeanstalten i Dragør. Hvordan vi teenagepiger fniste til hinanden og samtidigt inderst inde beundrede de nøgne kvinder og deres totale ro når de lå der på deres håndklæder og læste eller sad ved broens kant og sludrede om vind og vejr. Nøj, hvor var de gode rollemodeller! OG, du
  har så ret, hvorfor vejen fra den unge teenager til den ældre kvinde er så svær er da HELT OG ALDELES TOSSET! Jeg er med på 2017!

  • Maria Helgstrand Maria Helgstrand siger:

   Kære Kickan
   TAK! For reminder! Ja de friske damer på badeanstalterne er nogle totalt vidunderlige rollemodeller. Heidi og jeg har en lille badeklub om sommeren, hvor vi spiller rommy nøgne og spiser ærter i dameafdelingen på Charlottenlunds badeanstalt ha ha det er mega hyggeligt og sjovt, og du skal da med til sommer 😉
   Knus

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *