Kære kvinde giv nu perfektionismen fingeren…

Er du sindssyg hvor skal vi kunne, rumme og gøre mange ting for at være en cool kvinde, lækker kæreste og god mor, hvis altså vi skal leve op til de idealer, vi bliver præsenterede for, og præsenterer hinanden for på sociale og i de mere traditionelle medier.

Vi kvinder tipser og trickser hinanden godhjertet i perfektionismens tegn i alt fra slankekure, børneopdragelse, madlavning, boligindretning osv osv …Og i forsøget på at hjælpe os selv, vores medsøstre, inspirere hinanden, iscenesætte os selv eller bare sælge flere magasiner stresser vi hinanden i bund. Men der er 1000 måder at være kvinde på i 2017, og en af dem er at være hende den autentiske, hende der engang imellem springer over hvor gærdet er lavest, hende der deler både gode og dårlige stunder og beslutninger… Og gud ske tak og lov for det. For perfektionisme er kedeligt, og vejen derhen ensom, uendelig, uærlig og ukærlig både over for en selv og ens medsøstre.

Da jeg for et par år siden leverede en håndfuld boligreportager til et stort dansk medie, var der rigtig mange kvinder i min omgangskreds der spurgte til, hvordan de mennesker der boede i de hjem, jeg havde stylet, kunne leve så perfekt. De ville altså have tips og tricks til det perfekte liv og hjem, ikke det hyggelige og personlige hjem, men det stylede hjem de så på de glitrende magasinsider.

Det mine medsøstre ikke vidste var, at der i stort set alle hjem jeg har stylet, var gemt bunker af rod omme bag kameraet, og at der i visse tilfælde også var lånt møbler og småting ind fra byens lækre boligbutikker, for at få det hele til at spille. Det lignede altså ofte Sodoma og Gomorra bag ved kameraet, fordi ALLE mennesker og ALLE familier, lever med rod og fedtfingre. Det man ser i magasinerne og i høj grad på SoMe er altså den redigerede virkelighed. Men det ved man jo af gode grunde ikke, når man bladrer igennem magasinerne og scroller igennem instagram feeds.

Fotografen og jeg begyndte at lave et enkelt uperfekt og rodet billede til hver boligsag, for at vise at de mennesker vi var på besøg hos, var omtrent lige så uperfekte og rodebutikagtige som alle os andre, med vasketøjsbunker, rod og tuschstreger på væggene fra opfindsomme kunstneriske mindreårige beboere. De blev dog aldrig udvalgt af redaktørerne og derfor ikke bragt i bladene, og øv for det!

For rod kan faktisk være ret så livsbekræftende. Jeg har en fest, når der i kvindesammenhænge er ærlighed og rod og skeletter der vælter ukontrolleret ud af skabene. Og bedst af alt er det, når vi kvinder tør vise hinanden de uperfekte sider af os selv, når vi tør nyde livet og gå imod strømmen og spise både hvidt brød med smør og en citronmåne, uden først at have været ude og løbe en tur. Når vi maler vores vægge karrygule, bare fordi vi har lyst og synes det er en flot farve (ikke en modefarve) – DET er inspirerende!

For når vi tør være os selv, når vi giver os selv lov til at slappe the fuck off og være autentiske, så er livet så meget sjovere og lettere, mere ærligt og mere kærligt. Ærlighed lukker os op, perfektionismen lukker os i.

Jeps! Det er sjovere og mere interessant når vi er ærlige omkring vores crazy, uperfekte sider, de ting vi fucker op, de succeser vi har, de gode og virkelig dårlige beslutninger vi tager og så uendeligt kedeligt når kvinder ”måler pik” og prøver at overgå hinanden i perfektionisme, kontrol, tips og tricks og facader. Ud over at det er kedeligt, så æder det al energi, kreativitet, selvværd og livsglæde ud af os, når vi tipser og trickser i stedet for at inspirere hinanden til at være autentiske, hoppe over hvor gærdet er lavest, gå egne veje, grine og fortælle jokes og holde om hinanden når livet vender vrangen ud på os.

For at holde fast i det gode liv, bliver vi simpelthen nødt til at træne vores hjerne til at bruge det vi ser som inspiration og en måde at gøre tingene på, ikke måden at gøre tingene på. For der er ikke nogen rigtig måde at indrette sit hjem på, klæde sig på, spise på, træne på, opdrage på … Der er kun din måde at gøre tingene på, og den vælger du selv og den er helt rigtig for dig.

KH

Maria

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *