Slutshaming og bitterfisse effekten…

Det har altid været min overbevisning at internettet og SoMe er vejen til stærkere og mere demokrati på kloden. For hvor er det fabelagtigt, at ALLE kan komme til orde. Alle der har noget på hjerte, Alle der ønsker debat om alt fra skoleintra til politik, let kan starte og deltage i en debat. Det kræver bare en internetopkobling og et tastatur. Hurra! Så må demokratiet da være sikret, når taletiden ikke kun er for de udvalgte få på de etablerede medier. Men nu er jeg faktisk ikke så sikker på min sag længere. Altså jeg har regnet ud, at nettet ik er en døgnflue he he. Men jeg har også på fornemmelsen, at dem der råber højest, og sviner mest og hårdest, er dem der får mest plads, og dem der ikke kan holde til hetzen, begynder at stikke piben ind, og så er vi jo lige vidt. For hetz, skrevne trusler og selvcensur gavner ikke debatten og derved heller ikke demokratiet.

For et stykke tid siden skrev jeg et blogindlæg der hed “Kære gifte mand gå hjem!”. Det handlede om utroskab  og hvor sløjt det er, (og var ikke stilet imod mænd, men utroskab generelt), tryk HER hvis du vil læse eller genlæse. Indlægget var skrevet i en lettere skrap tone, og opfordrede folk til at tage sig selv og deres parforhold seriøst og vigtigst af alt at passe på kærligheden. Inden weekenden var omme havde over 120.000 læsere læst med.

Jeg var stolt og glad, for der var så mange fede kommentarer, folk der følte at de blev set, hørt og rørt, folk der ville debatere hvad utroskab egentlig er mm. Indlægget havde virket, for når jeg skriver hudløst og ærligt, vil jeg røre folk, rykke folk, få dem til at føle at de er set og ikke alene, jeg vil som så mange andre der blogger og debatterer gøre en forskel og mest af alt vil jeg fortælle historier og skabe en saglig debat. Og det var i den grad lykkedes. Og tænk! Hvis bare der var en, der havde læst med, som havde tænkt 2 gange over, om det nu var så smart at stikke hånden ned i kollegaens buks til julefrokosten! Så var mit mål nået… Mission accomplished!

Det jeg ikke lige havde forudset var al den slutshaming, der fulgte i kølvandet på et skrapt og direkte indlæg om et emne der deler vandene. Jeg blev kaldt alt fra slamfisse og bitterfisse, til det der er meget meget værre. Og på 0komma5 var min debat- og skrivelyst forsvundet og angsten for at åbne mail og kommentarer indtrådt, tilsidst blev kommentarerne så grove, at jeg måtte bede min kæreste og mine veninder om at screene mine kommentarer og smide dem væk, der var for ubehagelige. Det har kostet mig søvnløse nætter, lange skrivepauser, selvbebrejdelse over at jeg ikke kunne tåle mosten og værst af alt så begyndte jeg at skrive mere pleasende og mindre lige ud af posen og bare mindre i det hele taget.

Og så har vi jo balladen!… Når dem der sviner får så meget magt, at dem der ønsker saglig debat, begynder at censurere og undgå debatten og lader sig kue så er der sgu noget galt. Vi har alle ytringsfrihed og ret til at skrive, hvad vi tænker og mener, men vi har fandeme også en forpligtigelse til at formulere os ordentligt over for vores medmennesker, om vi er enige med hinanden eller ej… Det glemmer vi vist lige i vores iver efter at svine folk der provokerer os til. Og det viser sig at det ikke kun er debattørerne og politikerne der føler sig pressede, i lørdags kunne man i Berlingske læse om en undersøgelse foretaget af Institut for menneskerettigheder at 1/2 af danskerne afholder sig fra at debattere online fordi ca. hver syvende ytring på Facebook betragtes som hadefuld…

Jeg troede naivt, at jeg havde et valg. At jeg bare sådan uden videre kunne bestemme mig for, at ikke blive påvirket af den voldsomme tone og de hårde ord der haglede ned over mig og min mailboks. Men det kunne jeg ikke styre, det er benhårdt og pisseubehageligt at blive slutshamed og fornedret. Og når politikere som Zenia Stampe får hadefulde mails og dødstrusler bliver hverdag, så er det simpelthen gået for langt!

Jeg læste engang et interview med ASH som udtalte, “hvis man stikker måsen frem, må man regne med at få taget temperaturen”, og jeg har altid været så enig med hende – lige indtil jeg selv prøvede at modtage alle former for skældsord og trusler. Man kan ikke forholde sig til det, før man har prøvet det, og nogle er selvklart mere robuste end andre, jeg er en følsom sjæl det indrømmer jeg gerne, ellers kunne jeg måske ikke skrive som jeg gør. Min pointe er, at vi mister alle dem, der ikke kan tåle at “få taget temperaturen” så voldsomt og hårdt og så er debatten jo igen ikke for alle, men kun for dem med rimelig hård hud… For når selveste Emma Holten overvejer at trække sig, fordi hetzen imod hende er blevet hende for meget, så er der sgu nok noget om snakken. Debatten er blevet for hård.

Det er som om, vi har mistet evnen til at være uenige og bare går i kødet på hinanden istedet for at lytte, undre sig og stille kritiske spørgsmål. Det er der sikkert nogen der syns er fint. Men problemet er bare at debatten ik blir nuanceret og at ingen bliver klogere. Og værst af alt så er der folk som gerne vil bidrage til debatten der stikker piben ind af ren afmagt.

Måske har dem, der skriver hadefulde ukonstruktive truende beskeder vundet, når jeg skriver og poster dette indlæg, og indrømmer at jeg synes, at det har været hårdt og at deres svineri rent faktisk har virket… Måske er de komplet ligeglade, måske har de glemt alt om mig og mine tekster og alle de andre debattører, politikere og andet godt folk der ytrer sig 2 sekunder efter de har trykket send på kommentaren, who knows? Men! Når jeg skriver i datid, så er det fordi, at jeg efter mange og lange overvejelser og gode snakke bla. med en klog ung dame der tørt kommenterede: “Honey… fuck the haters”, har besluttet mig for at blive ved med at skrive, uden at please og uden at censurere og bare lige ud af posen. For jeg har nemlig fået både min debat- og skrivelyst tilbage, og jeg har planer om at fortsætte med at vende vrangen ud på alt hvad jeg undrer mig over her i livet. Så watch out haters! Jeg har åbenbart udviklet mig en ret så hård hud på mine skrivefingre…

hmmm lyder knap så lækkert, det der med hård hud 😉

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *