Smartphones er nærvær ved fravær

Smartphones og sociale medier står igen og igen på skud for at frarøve os tid og nærvær med vores nærmeste. Og de bliver beskyldt for at omdanne os mennesker til selviscenesættende dopaminjagende klick og -likejunkies, der tjekker telefoner og profiler konstant. Det er der helt sikkert mange sandheder i, og faktum er at mange familier i dag er det sociologerne kalder for akvariefamilier. MEN! Smartphones og sociale medier kan også være med til at bringe nærvær ved fravær til de mange skilsmissefamilier, hvor børn og forældre ikke ses dagligt.

I går var drengene i Tivoli med deres far. Min yngste har siden han var 3 år troligt brugt de fleste af sine mønter i chokoladeboden, (den hvor man kan vinde 2 kg Marabou eller Daim)… I går var der så jackpot!!! Efter 6 år og utallige Tivoliture lykkedes det. Jeg var ikke med, men jeg var næsten med. For senere på aftenen sendte drengenes far et foto af en dreng, der havde så stort et gigantisk blændende smil på læberne, at der næsten gik ild i min telefon, og i sin favn havde han en æske chokolade på størrelse med ham selv. JUBIIIIII! Jeg klukkede af glæde og svarede straks KÆMPE tillykke, og gik derefter i seng med lykke i maven, et smil på læben og mere glimmer i tilværelsen.

For et stykke tid siden sendte jeg drengenes far fotos af vores ældste der debuterede på A-holdet i fodbold. Noget han blev rigtig glad for, og han svarede, at han heppede med på distancen. Det syntes min ældste var rigtig dejligt at høre. Igen havde et foto, på en smartphone skabt kontakt og mere lykke, smil, glimmer og nærvær…

Over facetime har jeg også fået tours af diverse hotelværelser, swimmingpools og slushicemaskiner når de har været på ferie. MEGA fedt!!! For os allesammen. Så hyggeligt for dem at kunne vise, hvad de laver, og hvor de bader og så hyggeligt for mig at kunne følge lidt med en gang i mellem, når de synes de vil vise mig noget eller bare savner og vil have kontakt. Når jeg skriver de med fed skrift ovenover, er det fordi, det jo er børnenes behov for kontakt og ikke den voksnes behov for kontakt og kontrol, der skal styre hyppigheden af beskeder, opkald og billeder.

Min ældste og jeg følger også hinanden på insta. En gang imellem tagger vi hinanden i lækre opskrifter, fodboldbilleder eller flasher fede sneaks igennem mediet. De dage hvor vi ikke lige har hinanden rent fysisk, er det ekstra hyggeligt, hvis der er hul igennem. Igen bringer en smartphone og et socialt medie kontakt, lykke, smil, glimmer og lidt nærvær…

Jeg kan godt se, at familielivet på mange måder, kan blive vendt på hovedet og på vrangen med al den teknologi vi omgiver os med i vores vågne timer. Men jeg kan virkelig også godt få øje på fordelene ved, at både voksne og børn er udstyrrede med telefoner og også sociale medier. For selv om drengenes far og jeg prøver, at opdatere hinanden på hvad der er foregået i vores fælles børns liv, imens de har været hos den ene og den anden, så er det som om, at det bringer de to liv som drengene lever på to forskellige matrikler lidt mere sammen, når der deles og kommunikeres real time eller bare næsten real time. Kontakten skaber sammenhæng, tryghed og nærvær ved fravær og glæde, glimmer og lykke som også har stor værdi selv om man er med på distance, og bedst af alt kan wifi og en smartphone dulme savnet lidt i små børnekroppe og store voksen hjerter.

 

1 Kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *